Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Klimatske promjene

22 svibnja, 2024by Aleksandra Štingl

Svaka tema može biti zanimljiva

Dobila sam sjajnu priliku surađivati s Hrvatskim mjeriteljskim društvom na obilježavanju Svjetskog dana mjeriteljstva. Na prvi pogled dosadna tema, pokazala se kao izvor zanimljivih podataka. Naime, svaki put kad kupimo kilu jabuka, koristimo GPS u automobilu za navigaciju, popijemo tabletu, uđemo u zgradu ili otrčimo maraton, trebali bismo pomislili na mjeritelje koji su nam to omogućili. Mjerenja su izuzetno važan dio naših svakodnevnih života, jer bez mjerenja ne bi bilo industrijske proizvodnje, trgovine, razvoja novih proizvoda, sportskih natjecanja, zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi, pa tako ni zaštite okoliša. Hrvatsko mjeriteljsko društvo obilježilo je Međunarodni dan mjeriteljstva prigodnim predavanjima o mjeriteljstvu u borbi protiv klimatskih promjena te uspostavljanju održivog globalnog gospodarstva i okoliša.

Tako smo u komunikacijskim materijalima istaknuli nevjerojatne činjenice poput:
– Svjetska meteorološka organizacija napravila je istraživanje 2022. godine prema kojem klimatske i vremenske katastrofe dnevno odnose 115 života i koštaju 220 milijuna dolara
– Za dobivanje 125 ml kave troši se čak 140 litara vode
– Kad je riječ o vodnom otisku hotela, potrošnja vode u tuševima i toaletima, pripremi hrane i pranju robe sudjeluje s čak 81 posto u ukupnoj potrošnji vode.

Mediji su odlično popratili događanje, čemu je doprinijela i novost da je od ove godine UNESCO službeno prihvatio Međunarodni dan mjeriteljstva 20. svibnja kao svoj međunarodni dan.