Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Promocija projekta CROSS

4 lipnja, 2024by Aleksandra Štingl

U svibnju je održana izuzetno važna konferencija na temu razminiranja u Republici Hrvatskoj. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova u Gospiću je predstavilo projekt „Croatian safe steps CROSS“ ukupne vrijednosti 52,2 milijuna eura. Cilj tog projekta je razminiranje ukupno 3.451,5 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. To su posljednje županije u kojima ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Provedba projekta ima brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i opću javnost, od toga da će smanjiti minski sumnjivo područje, poboljšati sigurnost građana i turista, do zaštite zdravlja i života ljudi, zaštite okoliša te očuvanja imovine. Na predstavljanju projekta potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se Republika Hrvatska razminiranjem sustavno bavi već 30 godina, a u naredne dvije godine Hrvatska će biti u potpunosti razminirana; ostalo je još približno 10.000 eksplozivnih ostataka rata, mina i neeksplodiranih vojnih sredstava.

Ova vijest vrijedna je svake pažnje, rekla bih udarna vijest za zemlju koja se razminiranjem bavi toliki niz godina i s takvim žrtvama. Naime, u Hrvatskoj je od mina stradalo 610 osoba, od kojih 207 smrtno, a 40 pirotehničara izgubilo je život obavljajući poslove razminiranja.

Ovakve značajne vijesti više nažalost nisu toliko zanimljive medijima, ali nama je drago da je Bolder bio dio cijele ove priče kao pomoć u pripremi i održavanju ovog događanja.