Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Hrvati su ludi za ikigaiem

26 svibnja, 2020by Aleksandra Štingl

Kad osjećaš da imaš nešto vrijedno za ponuditi, a nemaš trenutno mogućnosti to naplatiti, ponudi to besplatno. Dobro ćeš se osjećati, a nekoga ćeš zasigurno nešto korisno naučiti i otvoriti mu nove vidike.

Praktičnu radionicu pod nazivom „Ikigai“ nedavno sam dvaput volonterski održala za korisnike Centra za mlade Grada Zagreba. Interes je bio golem. Nakon 100 pristiglih prijava za prvu zoom edukaciju, zaustavili smo proces prijava. Za drugu radionicu pristiglo je 50-ak prijava, a sveukupno na obje radionice sudjelovalo je 85 osoba, i to ne samo iz Hrvatske, već i iz Srbije. Nikako ne vjerujem da to ima veze s pomodarstvom, već s istinskom željom ljudi da nauče više o ovoj japanskoj filozofiji definiranja životne svrhe.

Ikigai je smisao života ili ono zbog čega svaki dan ustajemo s veseljem. Ikigai doslovno označava – IKI – biti živ, GAI – ono što je vrijedno!

Ikigai preklapa četiri životne komponente – ono što čovjek voli, u čemu je dobar, što svijetu treba i sve za što može biti plaćen. Ikigai nas tjera da sagledamo rutinu i inerciju obveza i vidimo živimo li doista ovaj život ili se samo ograničavamo na preživljavanje i ispunjavanje tuđih/društvenih očekivanja. Da bismo to postigli, samo trebamo napraviti četiri sljedeće stvari: odbaciti skromnost i nesigurnost i provjeriti koja su nam područja ili sposobnosti prirodni; postati odgovorne osobe sigurne u sebe, sposobne obraniti i potencirati svoje sposobnosti; pozabaviti se sami sa sobom i otkriti što nas ispunjava motivacijom i na kraju razmisliti kako se možemo zabaviti radeći ono što obožavamo! Tko kod je čitao knjigu sir Kena Robinsona „Element“, znat će da on govori o sličnoj stvari, samo što je naziva element, a to je točka u kojoj se spaja ono u čemu smo dobri i ono što volimo raditi. Za one koji žele napraviti vlastiti ikigai, preporučujem pročitati knjigu „Ikigai“ od autora Kena Mogija te „Ikigai“ i „Ikigai u praksi“ od Hectora Garcie i Francesca Mirallesa.