Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Komunikacija kao recept za dug život

23 ožujka, 2020by Aleksandra Štingl

 

Danas je Svjetski dan zdravlja i možda je pravi trenutak da podijelimo s Vama neke informacije o tome zašto selo Ogimi u Japanu s 3200 stanovnika ima najveći broj najdugovječnijih stanovnika. Ogimi je malo japansko selo smješteno na otoku Okinawa u kojem su stanovnici pronašli sreću u jednostavnim stvarima i starinskim vrijednostima, a važnost komunikacije vrlo je visoko na listi.

U njihovom selu proslave rođendana i razne druge svetkovine osnovne su komponente životnog stila. Tajna za dug život sastoji se u nekoliko činjenica:  ne brinuti se, imati mlado srce i ne dopustiti da ostari te se kontinuirano osmjehivati ljudima. Ovdje nitko ni sa kim nije u sukobu, ne stvaraju si probleme te jednostavno nastoje biti zajedno i dobro se provoditi. Stanovnici se nemaju potrebu međusobno uznemiravati, a najbolji lijek za to je izaći van na cestu i pozdravljati ljude s „dobar dan“ i „doviđenja“ najiskrenije što mogu. Sjećate li se kad Vas je posljednji put netko ujutro pozdravio s najiskrenijim mogućim izrazom lica?

Oni rade do posljednjeg trenutka u životu, bilo da uređuju vrt, sade, izrađuju ili prodaju svoje rukotvorine. Uz to, redovito vježbaju i idu u kratke šetnje. Jako veliku pozornost posvećuju svakodnevnom njegovanju prijateljstava – međusobno se posjećuju, sa svima piju čiju i razgovaraju s ljudima koje vole.

I na kraju optimistični su – puno se smiju, pjevaju karaoke, bave se sportom, volontiraju i u dobi od 90 godina, jednostavno žive i svaki se dan podsjete da će upravo taj dan biti pun energije i zdravlja. Kad bismo u Hrvatskoj preuzeli 20 posto ovih japanskih savjeta, postali bismo jedan od sretnijih naroda u EU.