Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Promocija prvog vodiča o zelenoj nabavi

12 travnja, 2022by Aleksandra Štingl

Bolder je radio na još jednom zanimljivom projektu. Naime, za Hrvatski savjet za zelenu gradnju promovirali smo prvi Vodič o zelenoj nabavi. Taj vodič donosi primjere najboljih praksi zelene javne nabave u izgradnji održivih zgrada u zemljama Europske unije, a riječ je o Finskoj, Danskoj, Italiji i dr.

Uz to, vodič donosi i zanimljive brojčane pokazatelje. Naime, gotovo četvrt milijuna europskih javnih tijela godišnje troši oko 14% zajedničkog BDP-a na nabavu usluga, radova i zaliha. Poznato je da strateška javna nabava pruža mogućnosti za snažnije poticanje gospodarstva. Također, zgrade u Europi odgovorne za 40 posto potrošnje energije, 36 posto emisije CO2 i 35 posto generiranog otpada. Znači, trebaju nam kvalitetnije zgrade napravljene od održivih materijala koje će osigurati višu energetsku učinkovitost, ekonomsku isplativost i ekološku održivost.

Kroz projekt se zato potiču zemlje Europske unije da u svojim nacionalnim zakonodavstvima usvoje kriterije procjene održivosti zgrada koji uzimaju u obzir cjelokupni životni vijek zgrade od proizvodnje materijala, izgradnje, operativnog života zgrade, dekonstrukcije i rušenja. Zelena javna nabava odnosi se na tri ključna indikatora: procjenu cjeloživotnog ciklusa zgrada, izračun troškova životnog ciklusa zgrada i kvalitetu zraka.

I za kraj, Hrvatski savjet za zelenu gradnju predložio je i konkretan daljnji korak i doprinos povećanju održive gradnje. Naime, pripremio je Memorandume o razumijevanju za tijela javne vlasti, jedinice lokalne i regionalne samouprave i tvrtke iz privatnog sektora koja žele ove mjerljive indikatore uvrstiti u svoje procese nabave i na taj način doprinijeti zdravlju ljudi i okoliša.

Vodič je dostupan na poveznici: Life-Levels-Best-Practice-Guide-GPP_FINAL_compressed-1.pdf (lifelevels.eu)