Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Promocija projekta koji slijepim osobama pomaže pratiti kazališne predstave

28 lipnja, 2021by Aleksandra Štingl

Bolder je ovaj mjesec bio uključen u promociju još jednog važnog društvenog projekta. Riječ je o projektu „Zamisliti kazalište, a ne vidjeti kazalište“ u sklopu kojeg se radilo na prilagodbama izvedbi kazališnih predstava kako bi se slijepim osobama omogućilo da lakše prate predstavu.  Na taj način prilagođene su dvije Gavelline predstave „Kako je počeo rat na mom otoku“ i „Hotel Zagorje“. Bolder je bio odgovoran zadužen za pisanje objava na društvenim mrežama i web stranicu Udruge Zamisli.

Tijekom projekta održana je i radionica za glumce na temu prilagodbe predstava slijepim osobama. Edukaciju je vodio Boris Svrtan, kazališni glumac iz ansambla Gavella i Gordana Glibo, urednica naracije. Kroz radionicu glumci su se upoznali s procesom nastajanja teksta naracije koja slijepim osobama omogućuje samostalno i nesmetano praćenje izvedbe predstave te ulogom glumca u interpretaciji naracije.

„Ovaj je projekt važan zbog uključenja slijepih osoba u svakodnevan život zajednice, kako u segmentu obrazovanja i rada, tako i kulturnim događanjima. Kroz ovaj projekt slijepim osobama koje vole kazalište omogućavamo da kroz naraciju dobiju potpunu sliku što se u bilo kojem trenutku događa na sceni. Uz to, projekt je važan i s aspekta mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta za slijepe osobe u segmentu naracije kazališnih predstava i filmova“, istaknula je Gordana Glibo, urednica naracije.