Please wait, loading...

 
Kontakt091 566 8406
LokacijaIvana Zahara 3, 10000 Zagreb
Posjetite naše društvene stranice

Dobre govorničke vještine trebaju svima

10 kolovoza, 2020by Aleksandra Štingl

Kojim god poslom se bavili, trebate imati dobre komunikacijske vještine. Poduzetnici ne bi smjeli zanemariti važnost dobre komunikacije i kontinuiranog unaprjeđenja govorničkih vještina jer o tome ovisi koliko će biti uspješni u svom poslu. Vještine komuniciranja, pisanja i generiranja novih ideja ključne su za poslovanje, a sve se više-manje svodi na općepoznatu formulu – o temi o kojoj govorite trebate imati puno znanja i odlično se pripremiti.

Profesor Ivo Škarić u svojoj knjizi „Temeljci suvremenoga govorništva“ iznio je jednu divnu misao koja glasi: „Uvjeriti druge možemo samo u ono u što i sami vjerujemo, objasniti možemo samo ono što je i nama jasno, dokazati samo ono što je istinito te sažeto i snažno izreći misao možemo samo ako mislimo široko, a ne očekujemo da će nam sve to podariti jedan blistavi trenutak“.

Kako bi vaš govor bio što uspješniji, postoje opća načela na koja trebate obratiti pažnju:
1. Neka vaš govor ima svrhu i vrijednost za publiku kojoj se obraćate. Ne tratite vrijeme publici! Pokušajte u jednoj rečenici prije govora sažeti što imate za reći!
2. Upoznajte publiku kojoj se obraćate! Sve sudionike u publici jednako obuhvatite svojim pogledom tijekom govora!
3. U govoru ključnu misao ponovite barem tri puta! Koristite se primjerima, brojevima i ilustracijama! Govor ne brzajte, već ga kratite!
4. Dovoljno vremena uložite u pripremu! Govor ne čitajte, već ga govorite kao da ste ga taj trenutak smislili! Prije nastupa, snimite se i otklonite na vrijeme sve uočene pogreške u neverbalnoj komunikaciji, govornoj izvedbi, strukturi govora i drugom.
5. Na kraju govora istaknite koji ste doprinos dali publici! Savršenstvo ne postoji, ali svi koji kontinuirano poboljšavaju svoje komunikacijske i govorničke vještine, neće na kraju ostati bez rezultata.